Tirzo Martha | Museum Beelden aan Zee | Beeldhouwkunst in Den Haag

0

Tirzo Martha

3 november 2017 - 4 februari 2018

Tirzo Martha

No Excuses!

Dit najaar strijkt Tirzo Martha (Willemstad, Curaçao, 1965) neer in Scheveningen. Museum Beelden aan Zee presenteert de eerste solotentoonstelling van de vermaarde Curaçaose beeldhouwer en performancekunstenaar in Nederland. Alle tentoongestelde kunstwerken zijn nieuw en speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt. In de loop van de tentoonstelling wordt in samenwerkingsverband een monumentale installatie gecreëerd: het Monument van het Samen. Het publiek is getuige van dit proces in de grote zaal van het museum.

Het samenwerken met anderen is kenmerkend voor zijn werkwijze. Hij zal het Monument van het Samen met verschillende groepen mensen uit de samenleving maken: studenten van de KABK, alumni studenten van het IBB, studenten van de Universiteit van Leiden en buurtbewoners uit Scheveningen. Deze diverse groepen kijken op verschillende manieren naar de kunst en gaan er op uiteenlopende wijze mee om. Onder begeleiding van Tirzo Martha zelf, gaan deze groepen met elkaar aan de slag. Uiteindelijk zijn het sociale aspect, de samenwerking en het bewustzijn van wat samenwerking inhoudt van groot belang voor de basis van het beeld. 

Tirzo Martha is een kunstenaar met een boodschap. Zijn werk is politiek en sociaal geëngageerd. Gemeenschapsgevoel en sociaal engagement zijn twee kernwaarden in het oeuvre van Tirzo Martha. Met zijn werk verschaft Tirzo Martha inzicht op de bonte en tegenstrijdige elementen van de Caribische maatschappij overdragen. Hij zet zich met hart en ziel in voor de jeugd op Curaçao. De kunstenaar was in 2006 medeoprichter van het Istituto Buena Bista (IBB) – Curaçao Center for Contemporary Art, een kunst vooropleiding voor jongeren. In het IBB worden lokale jongeren met een uitzonderlijk talent een jaar lang voorbereid op een vervolgopleiding in bijvoorbeeld Nederland, de Verenigde Staten, op Trinidad of op Cuba.

Het werk van Tirzo Martha was te zien in de Verenigde Staten, Duitsland, Portugal, Curaçao, Martinique, Santo Domingo en Cuba. Onlangs was zijn werk in Nederland te zien bij het International Film Festival Rotterdam. 

De tentoonstelling vindt later plaats dan gepland vanwege vertraging in het transport van de kunstwerken, door het recente natuurgeweld in de Caraïben.