Shinkichi Tajiri | Museum Beelden aan Zee | Beeldhouwkunst in Den Haag

0

Shinkichi Tajiri

vanaf 10 november

Shinkichi Tajiri

in Beelden aan Zee

Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Shinkichi Tajiri (1923-2009), toont museum Beelden aan Zee vier beelden uit de collectie.

Tajiri is een unieke figuur: hij is een Japanner van Amerikaanse komaf, die in Parijs studeerde en in Nederland terechtkwam en hier, in Limburg, in Baarlo zijn thuis vond; zijn mentaliteit lijkt op Japanse leest geschoeid, maar bij een bezoek aan Japan herkende Tajiri zijn eigen identiteit niet terug in het land van zijn vader en moeder; hij maakte deel uit van belangrijke kunstenaarsgroepen en ontwikkelingen in de kunstwereld, maar zijn eigen artistieke stem was zo nodig nog belangrijker en eigenzinniger dan die van CoBrA of De Nieuwe Ploeg. Hij lijkt een teruggetrokken bestaan te hebben geleefd op het Limburgse platteland, maar hij was 20 jaar lang docent aan de Hochschule der Künste in Berlijn, en exposeerde op verschillende Dokumenta’s in Kassel. Zijn leven lang was hij gefascineerd door Japanse thema’s zoals de Zen- en Shogun-mentaliteit, maar hij is ook gevormd door zijn Amerikaanse achtergrond (Tajiri is geboren in Los Angeles, en hij kwam voor het eerst in Europa als soldaat in de Tweede Wereldoorlog).

Tesamen met Bonnefanten museum en Bommel van Dam toont Beelden aan Zee vanaf 10 november vier sculpturen in de nissen van het museum.