Museum Beelden aan Zee ontvangt schenking van 22 sculpturen van Hans Arp | Museum Beelden aan Zee | Beeldhouwkunst in Den Haag

0

Museum Beelden aan Zee ontvangt schenking van 22 sculpturen van Hans Arp

Museum Beelden aan Zee ontvangt schenking van 22 sculpturen van Hans Arp

Museum Beelden aan Zee ontvangt een grote schenking van Stiftung Arp uit de nalatenschap van de Duits-Franse beeldhouwer en dichter Jean (Hans) Arp (1886-1966). De schenking omvat 21 gipsen beelden en een bronzen sculptuur. In de komende vijf jaar zal het museum het onderzoek voortzetten naar de biografie van de afzonderlijke sculpturen van Arp. Dit onderzoek zal onder meer leiden tot een tentoonstelling in museum Beelden aan Zee.

Hans Arp is een van de meest innovatieve en invloedrijke kunstenaars van de Europese avant-garde. Hij begint zijn carrière als dichter. Later werkt hij als schilder, beeldhouwer en graficus. Arp werkt bij voorkeur met materialen als gips, brons en marmer. Een enkele keer laat hij zich verleiden tot het direct houwen in steen. Verdraaiingen, asymmetrie en organische rondingen vormen de belangrijkste formele kenmerken van zijn stijl.
 

 


Als een van de initiatiefnemers van Dada en het surrealisme speelde Hans Arp met zijn veelzijdige en organische vormentaal een belangrijke rol in de ontwikkeling van de abstracte kunst en enthousiasmeerde hij een breed publiek voor de moderne kunst. Vanaf 1933 werkt Arp aan zijn uitzonderlijke vormentaal met het materiaal gips. De plastieken vormden de basis van het artistieke werkproces van Arp. Enerzijds gebruikte hij de gipsen voor de productie van bronzen beelden en anderzijds vormden zij de basis van een proces voor eindeloos nieuwe variaties op figuren en vormen.

Bezoekers van museum Beelden aan Zee kunnen vanaf 7 maart een preview van de schenking zien in de Gipsotheek van het museum. De Gipsotheek is een uniek concept in Nederland. In dit open depot is de totstandkoming van de Nederlandse beeldhouwkunst in een internationale context te zien. De uitzonderlijke collectie beelden en studies tonen het artistieke proces van beeldhouwers als Mari Andriessen, Federico Carasso en John Rädecker.

In 2024 zal de schenking van de Stiftung Arp in zijn geheel worden getoond in het museum. 

Video: Studio Gerrit Schreurs