Maura Biava | Museum Beelden aan Zee | Beeldhouwkunst in Den Haag

Maura Biava

15 maart 2019 - 12 mei 2019

Maura Biava

Form Informed

Beeldend kunstenaar Maura Biava (1970) werd bekend met onderwaterportretten, waarin zij zelf de hoofdrol speelt. De foto’s zijn poëtisch; Biava ‘zweeft’ in het azuurblauwe water, volledig gekleed. Vaak zijn die foto’s een registratie van een performance onder water, zo laat Biava het zeewater bijvoorbeeld vermengen met zand, waarbij zij krachtige ronddraaiende bewegingen maakt met haar armen. Die krachtige beweging, het op gang brengen van energie met haar eigen fysiek, is een belangrijk thema in haar werk. Inmiddels werkt Biava al ruim tien jaar in keramiek. Ook daar speelt haar eigen kracht en actie een rol. Door hard te knijpen in de klei komt er een vorm vrij die doet denken aan een soft ijsje of een ster. Die vorm wordt vervolgens getransformeerd tot een sculptuur in keramiek.

Wie bovenstaande leest zou niet zeggen dat ook wiskundige formules aan de basis staan van de vormen die Biava creëert. De eigenlijke bron van haar werk is de natuur; zoals ze gebruik maakt van haar eigen fysieke energie, maakt zij ook gebruik van wiskundige formules. Ze is geïnspireerd door de verborgen wetten van de natuur. Biava maakt gebruik van informatie; van wiskundige formules, om vormen tot leven te wekken. Deze vormen zijn computergestuurd en abstract. Hoewel de vormen voortkomen uit een computerprogramma, zijn ze ook opvallend esthetisch en zacht. In 2016 publiceerde Biava een boek getiteld Form Informed, met kleurenprints van de vormen die ze op deze wijze creëerde. Deze prints zijn nu in combinatie met enkele sculpturen te zien in de Quistvitrine, in opmaat naar een grotere presentatie van Biava’s werk, in 2020.

Maura Biava (1970) woont en werkt in Amsterdam. Ze is Italiaanse van origine en doorliep de Accademia di Brera in Milaan, waar ze in 1992 afstudeerde. Ze vervolgde haar studie aan de Rijksakademie in Amsterdam, waar ze na haar afstuderen in 1999 bleef. Naast haar werk als beeldend kunstenaar is ze ook docent beeldhouwen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en gastdocent keramiek aan de Rietveld Academie in Amsterdam.