Lisa Sebestikova | Museum Beelden aan Zee | Beeldhouwkunst in Den Haag

0

Lisa Sebestikova

27 september - 24 november 2019

Lisa Sebestikova

Forming Fluidity

In 2019 won Lisa Sebestikova de Charlotte van Pallandt Prijs en het Stokroos Sculptuur Stipendium 2019 voor jonge kunstenaars. De installatie in het Kabinet van Beelden aan Zee is een onderdeel van de Charlotte van Pallandt prijs. Het is de eerste site specific museale installatie van Lisa Sebestikova. Alle elementen waar zij in de afgelopen jaren aan heeft gewerkt komen hier samen tot een nieuw en fascinerend geheel.

Lisa Sebestikova (1988, Enschede) groeide op in de buurt van Praag in een kunstzinnig gezin, als kind van een Nederlands grafisch ontwerper en een Tsjechische schilder. Ze kreeg dan ook een klassieke opleiding, gespecialiseerd in grafiek. In 2008 besloot ze naar Nederland te verhuizen en werd aangenomen op de AKI/ArtEZ Academie voor Kunst en Industrie in Enschede. Hier voegde Sebestikova een derde dimensie toe aan haar werk. 

In Forming Fluidity komen de vervreemding van voorwerpen die sculpturen worden en de ingreep in de ruimte voor het eerst geheel bij elkaar. Elke sculptuur is afgeleid van een voorwerp op het strand van Scheveningen, die ze vast legt op camera. Vervolgens maakt ze beelden waarbij ze details weglaat, op zoek naar een bepaalde anonimiteit. Van het oorspronkelijke beeld blijft nog een schaduw over. Dit proces resulteert in abstracte sculpturen die, zwevend in de ruimte, nog de herinnering aan het strand in zich dragen. 

Stokroos Sculptuur Programma

Stichting Stokroos draagt ambachtelijke kwaliteit en concept hoog in het vaandel en werkt met een aantal Nederlandse musea samen. Een jury waarin Stichting Stokroos en museum Beelden aan Zee zijn verenigd kiest jaarlijks een veelbelovende kunstenaar die kortgeleden de academie heeft verlaten en driedimensionaal werkt.