Jan Spiering | Museum Beelden aan Zee | Beeldhouwkunst in Den Haag

0

Jan Spiering

12 januari 2018 - 18 februari 2018

Jan Spiering

Stil en Standvastig

Jan Spiering (Amsterdam 1937-1994) studeerde bij beeldhouwer Jan van Luijn in Utrecht, om vervolgens tussen 1959-65 beeldhouwkunst te studeren aan de Amsterdamse Rijksakademie. Zijn belangrijkste leraar daar was Piet Esser. Als kunstenaar werkte Spiering autonoom, voor de openbare ruimte en hij gaf les. Zijn belangrijkste docentschap was dat aan de Rijksakademie, waar hij werkzaam was tussen 1980-87. Hij ontving de Prix de Rome in 1965 voor het beeld De Vlucht.
De tentoonstelling in het Kabinet toont een overzicht van enkele grote werken in brons en gips, en veel kleinplastiek. Eind jaren zeventig begon Spiering ook te aquarelleren. Van dit medium zullen enkele voorbeelden in de tentoonstelling te zien zijn. Museum Beelden aan Zee heeft enkele beelden van deze Nederlandse klassiek-moderne beeldhouwer in de collectie, die vanzelfsprekend ook worden opgesteld.

De tentoonstelling wordt georganiseerd ter ere van het verschijnen van deel 9 van de Monografieën van het Sculptuur Instituut, een biografie en oeuvrecatalogus over het leven en het werk van Jan Spiering. Dit boek zal in de winkel verkrijgbaar zijn voor €23,50.