Elly Baltus | Museum Beelden aan Zee | Beeldhouwkunst in Den Haag

Beelden aan Zee is gesloten van 1 t/m 8 juli i.v.m. de wisseling van tentoonstellingen.

1

Elly Baltus

2 oktober - 15 december 2020

Elly Baltus

Testing Limits

De hedendaagse penningkunst is geen uitbundige ‘mainstream’ beeldende kunst richting. Toch verhoudt het zich tot de moderne schilder en beeldhouwkunst op een bijzondere manier doordat ruimtelijkheid, platte vlak en poëzie samen komen in kleine tastbare en hanteerbare kunstwerkjes. Paradoxaal is dat ondanks hun geringe afmetingen penningen in intentie en zeggingskracht groot kunnen zijn. Penningen testen hun limieten en breken ze af.

In haar penningwerk onderzoekt Elly Baltus de mogelijkheden en belangrijkheid van een klein kunstwerk in een bombastische wereld.

 

Haar penninginterpretaties maken gebruik van moderne technieken en nieuwe media. Dit is weer een paradox die laat zien hoe een traditionele kunstvorm relevant wordt in een moderne wereld. De onderwerpen waarmee ze werkt zijn vaak gerelateerd aan hedendaagse gebeurtenissen en vraagstukken. Een oude vorm vertelt een nieuw verhaal. Baltus ziet de penning graag als installatie, hoorspel of theaterstuk door de omgeving en de reactie van die omgeving in haar penningwerk te betrekken. De mix van moderne media met oud vakmanschap, zoals brons gieten, versterkt het begrip penningkunst net zoals moderne schilderijen in 2020 nog steeds met olieverf geschilderd worden.

 

In de expositie in de Quist-Vitrine van museum Beelden aan Zee schuilt ironie; de glazen begrenzing van de vitrine met daarin de begrenzende criteria van de penningkunst. De vorm is in beiden gevallen zowel een beperking als een bevrijding. Je weet dat er limieten zijn, maar het is lekker om die op te zoeken en er af en toe over heen te gaan. 

Invloed krijgen op de gedachten van de kijker is daarin een belangrijk gegeven. Door uit de vitrine te sluipen en de objecten virtueel tastbaar te maken komt de kijker dichterbij de intentie en de betekenis van de objecten. Om die tastbaarheid mogelijk te maken zijn QR codes gebruikt om de getoonde penningen op de eigen mobiele telefoon vast te houden, ze te kunnen draaien en documentatie te verkrijgen. De penningen van Baltus overschrijden hiermee de limieten van locatie. De kijker kan ze mee naar huis nemen.

 

Het plezier om nieuwe wegen te vinden en situaties te onderzoeken is de grootste drijfveer in de penningkunst van Elly Baltus. Vormgegeven in haar kleine objecten, gaat dat vooral over het gesprek met de kijker. De vragen die hierin gesteld worden zijn niet om gelijk te krijgen, maar om te tonen dat je anders over zaken kunt denken. 

 

Bij de expositie komt het gelijknamige boek ‘Testing Limits’ uit met 80 blz. penningkunst van Elly Baltus. Het boek is voorzien van QR codes en is verkrijgbaar bij de boekwinkel van museum Beelden aan Zee