EIGEN+PENNING | Museum Beelden aan Zee | Beeldhouwkunst in Den Haag

EIGEN+PENNING

21 januari - 28 augustus 2022

EIGEN+PENNING

Moderne penningkunst museaal en particulier verzameld

Rond 20 januari 2022 zal in de Quist-vitrine een overzicht van de topstukken uit de collectie penningen van museum Beelden aan Zee te bewonderen zijn.

Het chronologisch overzicht begint met enkele Renaissance penningen uit de 15e eeuw die in Italië gemaakt zijn en de geboorte van de artistieke penning inluiden. Deze werken worden gevolgd door de Franse en Belgische penningen uit de eerste decennia van de 20e eeuw, eerst in de art nouveau- en later in de art déco-stijl. Dat zijn ware pareltjes die grote vakmanschap tonen. Geïnspireerd door de Franse en Belgische collega’s maakten de Nederlandse kunstenaars penningen in dezelfde stijl en de voorbeelden hiervan zijn hier goed vertegenwoordigd.

Vanaf 1925 gaf de Vereniging voor Penningkunst ieder jaar een penning uit en de mooiste werken zijn te bewonderen, eerst uit het interbellum en daarna uit de periode na de Tweede Wereldoorlog. De evolutie van de traditionele naar de sculpturale penning wordt in dit ensemble goed zichtbaar.

Aparte groep vormen hedendaagse geboetseerde penningen van Piet Esser en zijn leerlingen, gevolgd door de conceptuele en abstracte werken van de nieuwe generatie waarmee Nederland zich onderscheidt.

Tenslotte een paar buitenlandse penningen geven een interessante kijk op een andere manier van creatief denken en de vormgeving op penningen.

De expositie duurt tot medio april dit jaar.