Christl Seth-Höfner | Museum Beelden aan Zee | Beeldhouwkunst in Den Haag

Vrijwilligers gezocht!

0

Christl Seth-Höfner

30 november 2022 - 28 februari 2023

Christl Seth-Höfner

Meesterlijk verbeeld

De Oostenrijkse beeldhouwer Christl Seth-Höfner (1933) toont een aantal penningen en kleine plastieken die zij in de loop der jaren maakte. Deze vallen op door hun sterke plastische en poëtische eigenschappen.

Zij studeerde beeldhouwen aan de Rijksakademie in Amsterdam in de jaren 1956-1959 bij professor Piet Esser (1914-2004) die bekend stond om zijn promotie van de sculpturale penning. Een aantal jonge beeldhouwers, waaronder Christl Seth-Höfner, hebben zich aangesloten bij ‘de school van Esser’ en maakten behalve beelden ook geboetseerde penningen die de naam van de Nederlandse penningkunst op de kaart zetten.

Na haar afstuderen vertrok Christl Seth-Höfner naar het buitenland, maar bleef nauwe contacten met Nederland te onderhouden. Zij exposeerde geregeld haar werk op de belangrijke penningexposities in Nederland en nam deel aan de Nederlandse inzending van de internationale FIDEM-tentoonstellingen (Féderation Internationale d’Art de la Médaille).

Het penningoeuvre van Christl Seth-Höfner bestaat uit portretten, landschappen, dieren- en plantenwereld. Het portret was eerst haar favoriete onderwerp: in de studietijd portretteerde Seth-Höfner vrienden en medestudenten, later vooral haar dochters in verschillende levensfasen. Het zijn uiterst verfijnde en treffende studies van gezichten die de aandacht van de toeschouwer lang vasthouden.

Sinds Christl-Höfner in een huisje aan de uitlopers van de Jura woont, werd vooral het landschap haar favoriete onderwerp. De kunstenaar observeert de natuur aandachtig en ziet de subtiele atmosferische veranderingen die zich voor haar ogen voltrekken. Dat aspect vangt zij op meesterlijke wijze op haar penningen. Christl Seth-Höfner is de enige penningkunstenaar binnen de Nederlandse traditie die het landschap tot deze hoogte heeft weten te verheffen.