Charlotte Dumas | Museum Beelden aan Zee | Beeldhouwkunst in Den Haag

0

Charlotte Dumas

15 mei 2018 - 12 augustus 2018

Charlotte Dumas

ANIMA

Het idee dat de gemoedstoestand van de mens kan worden afgeleid van de manier waarop zij met dieren omgaat is de rode draad in het werk van Charlotte Dumas (1977, woont en werkt in Amsterdam).

Dumas’ serie ANIMA toont de caissonpaarden van het Arlington National Cemetery, een militaire begraafplaats nabij Washington DC. Hoewel deze paarden nog altijd een eeuwenoude plicht vervullen, worden ze niet langer gebruikt voor oorlogsdoeleinden. Nu leidt deze groep van ongeveer 25 paarden elke dag acht processies op deze begraafplaats en brengt ze gesneuvelde militairen naar hun laatste rustplaats. Charlotte Dumas fotografeerde en filmde deze paarden aan het einde van hun werkdag, terwijl ze voor haar ogen in slaap vallen. In rust drukken de paarden niet alleen hun kwetsbaarheid uit, maar ook hun overgave aan het onderbewuste.

Al ruim tien jaar observeert Dumas verschillende dieren in specifieke leefomgevingen, voornamelijk paarden en honden. Ze is vooral geïnteresseerd in het complexe waardesysteem van onze maatschappij en hoe we dieren, onszelf en anderen waarderen.

De keuze voor haar onderwerpen wordt bepaald door de maatschappelijke relevantie van het desbetreffende dier: reddingshonden die in de nasleep van de aanslagen op het Pentagon en World Trade Center in september 2001 dag en nacht zoeken naar overlevenden (RETRIEVED), wilde paarden aan de rand van steden in Nevada (WIDEST PRAIRIES) of juist op kleine eilanden in Japan waar paardenrassen leven die bijna uitgestorven zijn omdat ze geen praktisch doel meer dienen (STAY).

Charlotte Dumas had solotentoonstellingen o.a. in de Corcoran Gallery of Art, Washington D.C. (2012); Museum De Pont, Tilburg (2015); The Photographers' Gallery, London (2015); Gallery 916, Tokyo (2016), andriesse - eyck galerie, Amsterdam (2017); Fotografiska, Stockholm (2017); Kunstverein Heilbronn (2018); Chrysler Museum of Art, Norfolk, Virginia (2018). Daarnaast is zij gastcurator  van de tentoonstelling De collectie belicht bij Nederlands Fotomuseum Rotterdam, nog te zien tot en met 9 december 2018.

Tegelijkertijd met de tentoonstelling in museum Beelden aan Zee zal ook Het paard in de kalebas. Een tentoonstelling van Charlotte Dumas te zien zijn in het Japanmuseum SieboldHuis, Leiden.