Carel Visser | Museum Beelden aan Zee | Beeldhouwkunst in Den Haag

0

Carel Visser

15 maart 2019 - 10 juni 2019

Carel Visser

GENESIS

 

Met de tentoonstelling Carel Visser: Genesis, een concept van gastconservator Carel Blotkamp, laat museum Beelden aan Zee de wereld zien door de ogen van beeldhouwer Carel Visser (1928 – 2015). Meer dan 150 werken in de meest uiteenlopende materialen en technieken worden dit voorjaar tentoongesteld in Den Haag. Het werk van Visser omvat naast beelden ook tekeningen, collages, houtsneden, sieraden, gebruiksvoorwerpen en zelfs meubels. Deze expositie viert zijn kunstenaarschap in al zijn veelzijdigheid.

Carel Visser wordt gezien als een van de belangrijkste Nederlandse beeldhouwers van de 20ste eeuw. Zijn werk is niet alleen ruim vertegenwoordigd in de belangrijkste museale collecties in Nederland maar ook daarbuiten zoals in de collecties van Tate Modern (Londen) en het Museum of Modern Art (New York). Gedurende zijn meer dan 60 jaar omvattende carrière had hij solotentoonstellingen in de musea van Amsterdam, Dordrecht, Eindhoven, Groningen, Den Haag en Rotterdam, maar ook in buitenlandse musea en galerieën, onder andere in Bristol, Düsseldorf, Glasgow, Hannover, Londen, Parijs en New York. Zijn solopresentatie op de Biënnale van Venetië in 1968 ontving de prestigieuze prijs van de Amerikaanse David Bright Foundation.

Als beeldhouwer is Visser autodidact, hij is spelenderwijs tot de beeldhouwkunst gekomen. Als tiener maakte hij al objecten in hout en ijzer; lassen leert hij in het constructiebedrijf van zijn vader. Soms zijn het abstracte vormen, soms voorstellingen van mens en dier. Na een afgebroken opleiding tot architect en vervolgens tot tekenleraar kiest hij omstreeks 1950 voor het vrije kunstenaarschap, geïnspireerd door beeldhouwers als Constantin Brancusi, Alberto Giacometti, Julio González en architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld.

Carel Visser: Genesis in museum Beelden aan Zee is de eerste grote retrospectieve sinds 1989 toen in het Kröller Müller Museum circa 100 werken werden getoond, ontstaan over een periode van 40 jaar. De huidige tentoonstelling, vier jaar na zijn dood, telt meer dan 150 werken over een periode van ruim 60 jaar. Voor de tentoonstelling Carel Visser: Genesis is expliciet gekozen om alle technieken dieVisser beoefende ruim aan bod te laten komen: naast beelden bevat ze tekeningen, grafiek, collages, sieraden, tafelgerei en enkele meubels die naar zijn ontwerp zijn uitgevoerd. Ook zal de tentoonstelling worden ingericht op thema in plaats van chronologie. Als overkoepelend thema voor de tentoonstelling is de scheppingsmythe uit het Bijbelboek Genesis gekozen, waarin God als de eerste kunstenaar in zes dagen de wereld schept en alles wat daarop leeft. Dat past wel bij Visser, die in zijn jeugd is opgevoed met Bijbelse verhalen. De beeldende kracht ervan is hij altijd blijven bewonderen, lang nadat hij zich van het geloof had losgemaakt. Een onverzadigbare honger naar alles wat de zichtbare wereld hem aan bijzonders te bieden heeft, dat typeert Vissers kunstenaarschap.


Kledingstandaard, 1988, koper, messing, paardenhoeven, 180 x 74 cm, collectie Groninger Museum, Groningen, foto: Groninger Museum

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus met een inleidend essay van Carel Blotkamp (Uitgeverij Waanders, Zwolle, €24,95)

Parallel aan de tentoonstelling in museum Beelden aan Zee is er in het Gemeentemuseum Den Haag een tentoonstelling te zien over het grafische werk van Carel Visser, getiteld Carel Visser: Grafiek.