BLVD Ruud Kuijer | Museum Beelden aan Zee | Beeldhouwkunst in Den Haag

Vrijwilligers gezocht!

0

BLVD Ruud Kuijer

BLVD Ruud Kuijer

Staffetta

BLVD is een tentoonstellingsreeks van museum Beelden aan Zee in de openbare ruimte met een bijbehorende publicatie. Dit initiatief, dat mede mogelijk is gemaakt door de Gemeente Den Haag, is een jaarlijks terugkerende tentoonstelling van drie monumentale beelden op nieuwe sokkels in de duinen voor museum Beelden aan Zee langs de boulevard in Scheveningen. De tentoonstelling is dag en nacht toegankelijk en duurt telkens een jaar. De bekende Nederlandse beeldhouwer Ruud Kuijer beet het spits af met zijn tentoonstelling Staffetta. De bijbehorende publicatie BLVD – Ruud Kuijer, is te koop in de museumwinkel. BLVD is een uitgave van museum Beelden aan Zee met tekstbijdragen van Jan Teeuwisse en Dick van Broekhuizen.

Kuijer is vooral bekend vanwege zijn serie Waterwerken langs het Amsterdam-Rijnkanaal bij Utrecht. Voor Staffetta (estafette), vervaardigde hij speciaal voor Beelden aan Zee opnieuw monumentale landmarks, ditmaal voor de kunst van Scheveningen, in de vorm van drie monumentale betonnen sculpturen van ruim drie meter hoog, met een gewicht van zo’n 3.000 kilo. De beelden hebben ieder een vorm met een grote opening waarvan de restvorm telkens terugkeert in het volgende beeld. De vorm in het beeld wordt als het ware doorgegeven, waardoor de beelden met elkaar verbonden zijn. Ieder beeld heeft daarnaast een grote golvende vorm of een andere herkenbare verwijzing naar water, duinen of zand.

Ruud Kuijer is als beeldhouwer bekend geworden door zijn grote en kleine sculpturen van beton. Vaak hebben zijn beelden een architectonisch uitgangspunt: een doorgang, een poort, een venster: Venstersculpturen, zoals Ruud Kuijer deze beelden zelf noemt. Hij integreert alledaagse objecten als emmers of een kinderbadje in zijn monumentale werken en voor kleinschalige beelden gebruikt hij veel wegwerpmateriaal als hamburgerbakjes of plastic shampooflessen. Hij werkt intuïtief en op gevoel en schuift net zolang met de onderdelen tot het geheel verrassend en in balans is. Ondanks het zware gewicht van de beelden, geven ze een lichte en speelse indruk. De werken zijn open en associatief, wars van een diepere maatschappijkritische lading. Interpretatie laat hij aan de toeschouwer over.

Ruud Kuijer speelt met de gedachte dat low culture tot high art kan leiden: het waardeloze kan waardevol worden waarbij de sculpturale kwaliteit voorop staat. Inmiddels heeft Kuijer zijn plek in de kunstwereld veroverd; zijn werk is opgenomen in de collecties van onder andere het Centraal Museum in Utrecht, het Gemeentemuseum Den Haag en het Stedelijk Museum Amsterdam. Kuijer ontving in 1993 de Charlotte van Pallandtprijs voor de beeldhouwkunst en de Fentener van Vlissingencultuurprijs in 2004.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Harten Fonds, de Gravin van Bylandt Stichting, het K.F. Hein Fonds, de Mebin HeidelbergCement Group, Stichting Sanssouci, Stichting Stokroos en Mammoet.