Theresia van der Pant | Museum Beelden aan Zee | Beeldhouwkunst in Den Haag

Beelden aan Zee is gesloten van 1 t/m 8 juli i.v.m. de wisseling van tentoonstellingen.

1

Theresia van der Pant

2023

Theresia van der Pant

De Amsterdamse beeldhouwster Theresia van der Pant (1924-2013) geldt als de ongekroonde koningin van de Nederlandse dierplastiek. Samen met collega-animaliers als Jaap Kaas en Arie Teeuwisse blies zij dit van oorsprong 19de-eeuwse genre nieuw leven in met opvallend moderne sculpturen. 

Met een buitengewoon scherp oog observeerde Van der Pant de dieren in levende lijve (vaak in Artis) en wist zij hun vormen en bewegingen te vangen in karakteristieke beelden van brons en terracotta. Ook in het portretgenre toonde de beeldhouwster zich een meester in het treffend karakteriseren van haar modellen, onder wie vrouwenactiviste Aletta Jacobs en componist Igor Stravinksy. Bekende werken in de openbare ruimte zijn het ruiterbeeld van de jonge koningin Wilhelmina op het Rokin in Amsterdam en het standbeeld van Aleida van Holland in Schiedam. Van der Pant kreeg haar opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, waar zij later terugkeerde als hoogleraar.

Museum Beelden aan Zee eert de beeldhouwster met een retrospectief en een monografie, waarin behalve voor haar sculpturen ook aandacht zal zijn voor haar tekenkunst.