BLVD | Beelden aan Zee

BLVD

BLVD

BLVD is een tentoonstellingsreeks van museum Beelden aan Zee in de openbare ruimte. Dit initiatief, dat mede mogelijk is gemaakt door de Gemeente Den Haag, is een jaarlijks terugkerende tentoonstelling van drie monumentale beelden op nieuwe sokkels in de duinen voor museum Beelden aan Zee langs de boulevard in Scheveningen. De tentoonstelling is dag en nacht toegankelijk en duurt telkens een jaar. Vanaf 1 september staan in de duinen vóór museum Beelden aan Zee ongewone felgekleurde sculpturen van de Vlaamse beeldend kunstenaar Arne Quinze (1971).

Met Natural Chaos wil de kunstenaar onze aandacht vestigen op de positieve invloed van kunst op de mens. Hij droomt van steden als openluchtmusea. Wat als er in onze alledaagse omgeving plots iets ongewoons binnenbreekt? Zullen we het omarmen of juist afwijzen? Op het eerste zicht lijken de kunstwerken een kwetsbare mix van bronzen staven en gekleurde glazen deeltjes maar ze volharden in een krachtige dialoog net als de natuur zelf.

Het uitlokken van communicatie en sociale interactie is de grootste artistieke drijfveer van Arne Quinze. Hij verbaasde al menig voorbijganger met zijn monumentale publieke constructies in steden als New York, Beiroet, Parijs, Shanghai en São Paulo. Door hun volume en intensiteit oefenen zijn beelden een sterke invloed uit op de stedelijke en architecturale context van hun omgeving. 

Arne Quinze werkt en woont deels in Sint-Martens-Latem, België en deels in Shanghai en Los Angeles. In de jaren tachtig startte hij als graffitikunstenaar, maar zijn bekendheid kreeg hij door zijn omvangrijke, vaak controversiële constructies in het straatbeeld. Terugkerende elementen in Quinze's oeuvre zijn het gebruik van verschillende materialen, elektrische kleuren en thema's als sociale interactie, communicatie en stedelijkheid.