Onthulling Vleermuisfontein Bolsward

Onthulling Vleermuisfontein Bolsward

Onthulling Vleermuisfontein Bolsward

Vandaag vindt de opening plaats van de 11 fonteinen die zijn ontwikkeld in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.

Elf fonteinen, gemaakt door elf verschillende kunstenaars in de elf steden die in 1997 voor het laatst met elkaar werden verbonden door ijs. Nu in 2018 niet verbonden door ijs, maar door het water van deze fonteinen.

De fonteinen zijn gemaakt door internationale topkunstenaars uit elf verschillende landen. De makers zijn niet willekeurig gekozen: er werd gezocht naar een match tussen het werk van de kunstenaar en het karakter en de geschiedenis van de betreffende Elfstedenstad.

De Vlaamse kunstenaar Johan Creten ontwikkelde de 'Vleermuisfontein' voor de stad Bolsward. Hij werd geïnspireerd door de gevel van de afgebrande Broerekerk. De vleermuis staat in de Aziatische cultuur symbool voor rijkdom, geluk en een gezegende ouderdom. Bij ons symboliseert hij zowel duistere krachten als een positieve, reddende kracht, denk aan Batman, of aan de gevels van de grote kathedralen waar hij, in de vorm van waterspuwers, de demonen op afstand houdt. De trap op de rug nodigt de bezoeker uit om de vleermuis symbolisch te overwinnen. En… om zichzelf te overstijgen.

Vanaf 1 juni is het werk van Johan Creten te zien in een grote overzichtstentoonstelling in museum Beelden aan Zee.

NAKED ROOTS / NAAKTE WORTELS
1 juni t/m 23 september 2018

Volg de opening van de 11 fonteinen nu (vanaf 16.00) live via deze link:

http://11fountains.nl/events/kletterdei/