Aanwinst 2021: Tirzo Martha - Represent | Museum Beelden aan Zee | Beeldhouwkunst in Scheveningen

Museum Beelden aan Zee is op Tweede kerstdag geopend!

1

Nieuwe aanwinst | Beelden aan Zee koopt werk van Tirzo Martha

Nieuwe aanwinst | Beelden aan Zee koopt werk van Tirzo Martha

Museum Beelden aan Zee sluit het jaar af met een intrigerende toevoeging aan de collectie. Het museum kocht het politiek en sociaal geëngageerde Represent van de van Curaçao afkomstige kunstenaar Tirzo Martha.

Jan Teeuwisse, directeur museum Beelden aan Zee: “In 2017/2018 organiseerden wij Tirzo Martha zijn eerste solotentoonstelling No Excuses! in Beelden aan Zee. Wij zijn verheugd om nu een significant werk van Martha te verwerven. Represent is een kunstwerk met een krachtige uitstraling dat veel verschillende elementen van zijn fascinerende kunstenaarschap in zich draagt en bovendien een stem laat horen die in het actuele, maatschappelijke debat thuishoort.

Represent
Represent gaat volgens Tirzo Martha over het streven van mensen naar het ideaalbeeld van het ‘zwart zijn’. Net als iedereen constateerde hij dat er sinds enkele jaren in de politiek en media veelvuldig wordt gesproken over onderwerpen als slavernij, racisme en identiteit. Alle partijen zijn volgens hem wanhopig op zoek naar een ideaalbeeld om hun standpunt te visualiseren. Vaak verwordt die visualisatie tot een soort cliché, gebaseerd op uiterlijkheden zoals huidskleur en gelaatstrekken. Slechts zelden betreft het een diepgaande analyse van wat er nou daadwerkelijk leeft met betrekking tot deze thema’s. Hij merkt ook dat personen in discussies veelvuldig hun positie en meningen aanpassen, daarbij gebruik makend van politiek correcte uitspraken en een moralistische houding. Mensen zetten steeds een ander masker op in plaats van één gezicht te tonen waaruit hun daadwerkelijke overtuiging spreekt. Dat gebrek aan duidelijkheid en oprechtheid vindt de kunstenaar betreurenswaardig. In het werk Represent reageert hij op dat specifieke aspect door een Christusbeeld met drie Afrikaanse maskers voor het gezicht te combineren die dus naar believen gewisseld kunnen worden, afhankelijk van wie of wat de figuur moet vertegenwoordigen.


Tirzo Martha
De van Curaçao afkomstige Tirzo Martha is een kunstenaar die zich durft uit te spreken. Zijn werk is bovenal politiek en sociaal geëngageerd. Middels sculpturen, installaties en performances waarin hij vaak de samenwerking met anderen aangaat, verspreidt hij zijn boodschap. Zijn kunstwerken zijn vaak assemblages gemaakt van velerlei alledaagse voorwerpen die hij her en der verzamelt en naar eigen inzicht combineert door ze met tiewraps, schroeven en kabels te bevestigen. In die veelheid aan beeldelementen, dikwijls ontleent aan verschillende culturen, zijn allerlei verwijzingen te ontdekken naar bijvoorbeeld religie, Curaçao en het koloniale verleden. 

 

Tirzo Martha (1965), Represent, 2020, 150 x 210 x 60 cm, Diverse materialen/ mixed media
Foto: Studio Gerrit Schreurs