museum Beelden aan Zee feliciteert Tirzo Martha | Museum Beelden aan Zee

museum Beelden aan Zee feliciteert Tirzo Martha

museum Beelden aan Zee feliciteert Tirzo Martha

Tirzo Martha (Curaçao, 1965) is door de jury van de Wilhelminaring unaniem gekozen tot winnaar van de  11e Wilhelminaring – dé oeuvreprijs voor beeldhouwkunst in Nederland. De ring wordt op 31 augustus 2019 uitgereikt in het CODA Museum te Apeldoorn. De jury roemt Martha om zijn veelzijdigheid; Martha werkt als beeldhouwer, cineast, schrijver en performance kunstenaar. De jury is onder de indruk van zijn veelzijdigheid en de constante kwaliteit van zijn werk. Uit het juryrapport: “Zijn beelden kenmerken zich door hun gecontroleerde speelsheid, hun afgewogen gebruik van allerhande materialen en hun immanente vernieuwing van het tegelijk herkenbare sculpturale.” Tirzo Martha woont en werkt op Curaçao en heeft ook een atelier in Nederland.

Eind 2017 was het werk van Tirzo Martha (Willemstad, Curaçao, 1965) te zien tijdens No Excuses! in museum Beelden aan Zee. Dit was de eerste solotentoonstelling van de vermaarde Curaçaose beeldhouwer en performancekunstenaar in Nederland. Alle tentoongestelde kunstwerken zijn speciaal door Martha gemaakt voor deze tentoonstelling. Ook creëerde hij samen met studenten van de KABK, alumni studenten van het IBB, studenten van de Universiteit van Leiden en buurtbewoners uit Scheveningen het Monument van Samen. Tijdens dit participatieproject werd in de Grote Zaal van het museum een installatie opgezet onder het toeziend oog van bezoekers. 

Naar aanleiding van de Wilhelminaring zal er een werk van Tirzo Martha worden geplaatst in Apeldoorn. Dit wordt, na een nog in de planning staand werk voor de Beeldengalerij in Den Haag, zijn volgende beeld voor de openbare ruimte in Nederland. Beelden aan Zee hoopt nog veel meer van Martha in de toekomst te zien!