Mitoraj x Mart Visser x Beelden aan Zee | Beelden aan Zee | Museum voor beeldhouwkunst in Scheveningen

Mitoraj x Mart Visser x Beelden aan Zee

Mitoraj x Mart Visser x Beelden aan Zee

Mart Visser ontwerpt tentoonstelling Igor Mitoraj - Façade voor museum Beelden aan Zee 

De bekende couturier, ontwerper en beeldend kunstenaar Mart Visser ontwerpt de grote zomertentoonstelling van museum Beelden aan Zee. Hij zal de beelden op eigentijdse wijze een plek geven in een met glazen panelen gecompartimenteerde ruimte. Zo ontstaat een poëtische, semi-transparante, zeer moderne omgeving die de bezoeker letterlijk en figuurlijk de ruimte biedt om zich in deze tentoonstelling te verliezen. Visser maakt de totale zintuiglijke ervaring van de tentoonstelling compleet met een soundscape en zomerse geur in de ruimte. Zo ontstaat de perfecte combinatie van sculptuur van de wereldberoemde Pools-Italiaanse beeldhouwer Igor Mitoraj (1944 – 2014), de Meesterbeeldhouwer van Pietrasanta in de door Multi talent Mart Visser gecreëerde ruimte. 

Geïnspireerd door de schoonheid van de klassieke oudheid, creëerde Mitoraj talrijke monumentale sculpturen in brons en marmer die een geheel eigentijds inzicht in de Condition Humaine reflecteren. Zijn beelden hebben een melancholieke, kalme uitstraling; ze zijn tijdloos. De mensfiguren zijn klassiek en sensueel vormgegeven maar tegelijkertijd ook gefragmenteerd of aan onttakeling onderhevig. De tentoonstelling krijgt de titel Façade, als eerbetoon aan het monumentale masker Light of the Moon op het duin voor het museum, het ‘gezicht’ van Beelden aan Zee. 

Als enige museum in Nederland heeft Beelden aan Zee werk van Mitoraj verzameld. In 1997, toen museum Beelden aan Zee nog maar drie jaar open was, werd er al een tentoonstelling aan hem gewijd onder de titel Raadselachtige Schoonheid/Enigmatic Beauty. Nu, een kwart eeuw later, is het moment daar om een retrospectief van de inmiddels overleden kunstenaar aan het grote publiek te tonen. Naast een vijftal belangrijke stukken van Mitoraj uit de eigen collectie, krijgt het museum een groot aantal werken uit het Atelier Mitoraj in Pietrasanta, Italië, in bruikleen, van waaruit de nalatenschap van Mitoraj wordt beheerd. De selectie wordt aangevuld met enkele particuliere bruiklenen uit Nederland. In totaal zijn er ruim zestig werken op de tentoonstelling te zien in gips, brons en marmer. 

Beeldhouwer van de openbare ruimte
Igor Mitoraj volgde zijn opleiding aan de Kunstacademie in Krakau en de École Nationale Supérieure des Beaux-Arts in Parijs. In 1972 maakte hij een studiereis van enkele maanden naar Mexico, waar hij zeer onder de indruk raakte van de precolumbiaanse kunst. Hierna besloot Mitoraj zich toe te gaan leggen op de beeldhouwkunst. In 1983 verhuisde hij naar Pietrasanta, wereldberoemd om zijn millennia oude marmergroeves. Een belangrijk moment in zijn carrière was de aankoop van het grote bronzen beeld Testa Addormentata, dat een plek kreeg op Canary Wharf, het zakendistrict van Londen. In 1986 werd hij uitgenodigd om deel te nemen aan de 42ste Biënnale van Venetië. Met deze deelname vestigde hij ook internationaal zijn roem. Het beeld Light of the Moon maakte deel uit van de tentoonstelling Time Machine. Ancient Egypt and Contemporary Art in het British Museum (1994). In datzelfde jaar was er een groot overzicht in het Yorkshire Sculpture Park waar de stichters van Beelden aan Zee, Theo en Lida Scholten, pal voor de opening van hun museum het beeld Light of the Moon aankochten. Mitoraj’s beelden zijn postuum tentoongesteld in Pompeii (2016/2017) en te zien op vele plekken in de openbare ruimte, onder andere in Parijs, Londen, Rome, Milaan en Krakau.

De tentoonsttelling van Igor Mitoraj is te zien van 19 juni 2021 t/m 6 februari 2022.