Tentoonstelling verlengd tot en met 6 september | Museum Beelden aan Zee

Kunstwerken Germaine Richier niet ongezien naar huis

Kunstwerken Germaine Richier niet ongezien naar huis

Tentoonstelling verlengd tot en met 6 september.

Op maandag 1 juni opent museum Beelden aan Zee weer de deuren voor het publiek. Extra goed nieuws voor het Scheveningse museum is dat de tentoonstelling Mensbeeld-Mensbeest van Germaine Richier verlengd kan worden met drie maanden tot en met zondag 6 september 2020. De kunstwerken staan sinds 13 maart te wachten op de eerste bezoekers, want op de dag van de opening moest het museum de deuren sluiten. Een verlenging betekent dat de tentoonstelling niet ongezien hoeft te worden afgebroken.

Jan Teeuwisse, directeur museum Beelden aan Zee: “We kijken uit naar de heropening. Het is voor het eerst, sinds haar dood in 1959, dat in Nederland een tentoonstelling aan het werk van Germaine Richier wordt gewijd. Een herwaardering voor deze pionier van de beeldhouwkunst. Het zou op vele fronten een catastrofe zijn geweest als we deze tentoonstelling ongezien weer hadden moeten laten gaan. We zijn Musée Picasso Antibes en de andere bruikleengevers dankbaar dat we mogen verlengen.”

Museumbezoek vanaf 1 juni
Een bezoek aan museum Beelden aan Zee ziet er na 1 juni anders uit dan bezoekers gewend zijn. De veiligheid van bezoekers en medewerkers staat hierbij voorop. Om aan alle richtlijnen te kunnen voldoen zijn er verschillende veranderingen doorgevoerd. In het museum wordt bijvoorbeeld gewerkt met een eenrichtingsrouting en zijn verschillende hygiënemaatregelen genomen. Beelden aan Zee heeft als voordeel dat er veel buitenruimtes met kunst zijn; op de beeldenterrassen en patio’s kunnen bezoekers dus rustig uitwaaien in een beschermde omgeving. Een belangrijk advies aan museumbezoekers is: zorg voor een goede online voorbereiding en reserveer een ticket in een tijdslot via de website beeldenaanzee.nl/bezoek . Ticket zijn verkrijgbaar vanaf 27 mei. 

Tentoonstelling Germaine Richier
De tentoonstelling Mensbeeld-Mensbeest is een retrospectief van de vrouwelijke Franse kunstenaar Germaine Richier (Grans 1902 - Montpellier 1959). Ze was een van de pioniers van de moderne Europese beeldhouwkunst. In haar tijd was ze baanbrekend en werd haar werk zij aan zij gepresenteerd met dat van Giacometti, Picasso en Henry Moore. Haar semi-abstracte werk beïnvloedde ook Nederlandse beeldhouwers als Wessel Couzijn. Ze was radicaal en onafhankelijk en stond op gelijke voet met mannelijke kunstenaars in die tijd. De weerstand die zij ondervond als vrouw verwerkte zij in haar kunst.

Half mens, half beest
Richiers werk zoals ook te zien in de tentoonstelling spitst zich toe op het verbeelden van hybride wezens - half mens, half beest. Een vrouw met insectenpoten, een paard met zes koppen, een vleermuisman: tijdens en na de tweede wereldoorlog ontstaan onder de handen van Richier. Haar figuren zijn herkenbaar als mensen, maar hun menselijkheid is breekbaar en complex. Ze weerspiegelen de naoorlogse psyche, aan de ene kant verscheurd en aangeslagen, aan de andere kant weerbaar en levenslustig. Het bekraste, aangevreten oppervlak van haar sculpturen getuigt van een existentiële angst en dilemma’s als gevolg van de oorlog. Ze gaat bij het creëren van haar kunst bijna gewelddadig te werk. De beeldhouwwerken hebben een ruwe huid, met spleten en groeven die zij met haar zogenoemde ‘zwaard’ aanbrengt tijdens het maakproces.

 

Herwaardering voor Richier
In Nederland is Richier in de vergetelheid geraakt. Haar laatste solotentoonstellingen waren tijdens haar leven, in 1955 en 1959 in het Stedelijk Museum Amsterdam. Museum Beelden aan Zee herwaardeert de kunstenaar met deze tentoonstelling, die in samenwerking met het Musee Picasso in Antibes is samengesteld. Museum Beelden aan Zee vervolgt hiermee zijn reeks over pioniers van de moderne Europese beeldhouwkunst; zoals Niki de Saint-Phalle en Zadkine (na Richier volgt in 2021 weer een vrouw: Elisabeth Frink).

Sneak previews
Bekijk hier een sneak preview en korte introductie op haar werk door directeur Jan Teeuwisse. De film is gemaakt door Studio Gerrit Schreurs en is onderdeel van een drieluik over de tentoonstelling. Online blijft het museum aandacht besteden aan Mensbeeld- Mensbeeld, zoals een optreden van operazangeres Francis van Broekhuijzen in de verstilde tentoonstelling en een workshop boetseren. Meer informatie over de tentoonstelling is te lezen op de website van museum Beelden aan Zee.