Joh. G. Wertheim Monografie

Joh. G. Wertheim Monografie

Joh. G. Wertheim Monografie

Verkrijgbaar in de museumwinkel

De monografieën van het Sculptuur Instituut zijn oeuvrecatalogi van Nederlandse klassiek-moderne beeldhouwers. In het nu dertienjarig bestaan van het Sculptuur Instituut in museum Beelden aan Zee is een reeks van monografieën ontstaan waarvan pas recentelijk het laatste, achtste deel is uitgekomen. Eerdere delen behandelen het werk van Cor Hund (1), Piet Esser (2), Gerrit Bolhuis (3),  Jan Meefout (4), Oswald Wenckebach (5), Maja van Hall (6) en Leo de Vries (7). 

De monografieën worden door gespecialiseerde kunsthistorici voorzien van biografische essays en kunstbeschouwende analyses. Auteurs als Feico Hoekstra, Renate Dorresteijn, Gijs van der Wal en Maite van Dijk hebben hun bijdrage geleverd. Het achtste deel is de oeuvrecatalogus van de beeldhouwer Joh. G. (Jobs) Wertheim. Wertheim is bekend om zijn betrokkenheid bij Openbaar Kunstbezit. Ook is hij, vanuit Nederland, een belangrijke stimulans geweest voor de oprichting van het Israëlmuseum in Jeruzalem. Wertheim stond aan de wieg van de affichecollectie van het Stedelijk museum te Amsterdam. Zijn organisatietalent en enthousiasme voor de stimulering van kunstgenot en de interesse voor kunst kende geen grenzen. Zijn werk als beeldhouwer is minder bekend, terwijl hij toch een substantieel oeuvre heeft nagelaten.

Wertheim heeft vooral portretten van hoogleraren en andere hoogwaardigheidsbekleders gemaakt. Als beeldhouwer was hij een wonderkind op leeftijd. Hij was als bankierszoon voor een zakelijke toekomst voorbereid, toen hij pas als verre twintiger begreep dat hij moest gaan beeldhouwen. Hij had pas twee jaar echt les, toen hem de eer van de Prix de Rome toeviel. Na de Tweede Wereldoorlog, die Wertheim overleefde, werd hij de maker van een omstreden monument: het Joodse Erkentelijkheidsmonument in Amsterdam. Vervolgens zette hij zich dus in voor de kunstminnende activiteiten, en in zijn werk werd hij bekend als portrettist.

De kunsthistorica Ester Wouthuijsen heeft een zeer gedetailleerd onderzoek vastgelegd in een fascinerende kunstenaarsbiografie, die de oeuvrecatalogus in het boek flankeert. Voor de biografie heeft zij een uitbundige hoeveelheid archiefmateriaal kunnen raadplegen, wat een doorwrocht en rijk geïllustreerde levensbeschrijving heeft opgeleverd. Dit archief is ook van belang geweest voor de beschrijving van de beelden door kunsthistorica Camée van Blommestein. De Wertheim-monografie wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, Het Harten Fonds en de stichting Gifted Art.

Voor meer informatie over de monografie en voor bestellingen kunt u contact opnemen met Frédérique Brinkerink via Brinkerink@sculptuurinstituut.nl

In Amsterdam is er ook een verkooppunt: Boekhandel Premsela, Van Baerlestraat 78, 1071 BB Amsterdam, tel. 020-66224266