Joan Miró | Museum Beelden aan Zee | Beeldhouwkunst in Den Haag

0

Joan Miró

20 september '24 - 2 maart '25

Joan Miró

Sculptures

In het najaar van 2024 organiseert museum Beelden aan Zee de overzichtstentoonstelling Miró Sculptures. Het is de eerste tentoonstelling in een Nederlands museum die volledig aan de fascinerende beelden van deze Spaanse grootmeester is gewijd. Het speelse, experimentele karakter van Joan Miró (1893- 1983) staat daarin centraal.

De selectie omvat ca. 50 grote- en kleinere sculpturen in diverse materialen en kwam tot stand dankzij unieke samenwerkingsverbanden met Fundacio Joan Miró in Barcelona, Fondation Maeght, het Design Museum Den Bosch, museum Boijmans van Beuningen en een particuliere verzameling. Daarmee richt de presentatie zich op een helder overzicht van de ontwikkeling van Miró's sculpturale oeuvre dat voor een groot gedeelte bestaat uit geassembleerde en vrolijk beschilderde bronzen beelden.

Met hun vormentaal verwijzen ze naar zijn kleurrijke, surrealistische schilderijen die werden bevolkt door symbolen als cirkels, ogen, eieren en hemellichamen als planeten, de maan en sterren. Het moderne karakter van Miro’s stijl kwam voort uit het streven van de kunstenaar om voortdurend nieuwe mogelijkheden te ontdekken. De spontaniteit en het plezier in het experimenteren zijn dan ook duidelijk in zijn beelden terug te zien.

In samenwerking met:
     

Met dank aan:
         

 

Afbeelding: Joan Miró. Pair of lovers playing with almond blossoms. Model for the sculptural group at La Défense, Paris, 1975. Fundació Joan Miró, Barcelona.