Jaume Plensa komt naar Beelden aan Zee

Zaterdag 27 april is het museum gesloten i.v.m. Koningsdag, maandag 29 april is het museum open van 10.00 - 17.00 uur

1

Jaume Plensa komt naar Beelden aan Zee

Jaume Plensa komt naar Beelden aan Zee

Vandaag wordt Leeuwarden officieel geopend als Culturele Hoofdstad van Europa door Koning Willem Alexander en Koningin Maxima. Sinds 1985 worden jaarlijks twee Europese steden verkozen tot Culturele Hoofdstad. Bedoeld om de rijkdom en verscheidenheid van Europese culturen te laten zien.

Een van de projecten die wordt uitgevoerd in het kader van Culturele Hoofdstad 2018 is het 11Fountains project. Elf fonteinen worden geplaatst in de elf steden van Friesland ontwerpen door elf verschillende kunstenaars.

Jaume Plensa kreeg opdracht om een fontein te ontwerpen voor Leeuwarden. Dit resulteerde uiteindelijk in twee enorme hoofden, een van een jongen en een van een meisje, gehuld in mist die samen de fontein  Love vormen.

Plensa (1955) is een gerenommeerde Spaanse beeldhouwer die vooral bekend staat om zijn werken in de publieke ruimte. Meer dan dertig grote projecten heeft hij uitgevoerd in steden als Chicago, Dubai, London, Liverpool, Nice, Tokyo, Toronto, en Vancouver. In 2015 was zijn werk Duna te zien als onderdeel van de Art Zuid route.

De relatie tussen Jaume Plensa en museum Beelden aan Zee gaat een hele tijd terug. In 1985 kochten Theo en Lida Scholten, oprichters van museum Beelden aan Zee, een van zijn eerste werken, genaamd Home. In de zomer van 2019 komt Jaume Plensa naar Scheveningen met een grote overzichtstentoonstelling. In dit jaar wordt tevens het 25 jarige bestaan van museum Beelden aan Zee gevierd.