HYBRID | Museum Beelden aan Zee

Beelden aan Zee is gesloten van 1 t/m 8 juli i.v.m. de wisseling van tentoonstellingen.

1

HYBRID

HYBRID

Korzo x museum Beelden aan Zee x studio Gerrit Schreurs

Kunst versterkt elkaar. Vanuit deze gedachtegang zijn Haagse instellingen museum Beelden aan Zee, podium en makershuis Korzo en studio Gerrit Schreurs een uitzonderlijke samenwerking aangegaan om te laten zien wat zij in huis hebben. Een experiment: vooraf werd geen script gemaakt. Dansers en choreografen Antonin Rioche en Rutkay Özpinar improviseerden voor de camera temidden van de tentoonstelling Mensbeeld-Mensbeest van Germaine Richier in museum Beelden aan Zee. Dit levert fenomenale beelden op. 
 Samen sterk
Culturele instellingen staan allemaal voor dezelfde lastige opgave om een weg te vinden in de nieuwe beperkende samenleving en daarin zichtbaar te blijven voor bezoekers. Wat begon als een samenwerking voor de heropening op 1 juni resulteerde in het eigenzinnige kunstproject HYBRID: Korzo x Beelden aan Zee x studio Gerrit Schreurs. Dans, architectuur, sculptuur en video komen samen; een cross-over van kunsten waarin de krachten van de partners worden gebundeld. Zowel de dansers als cameraman kregen carte blanche. Zij lieten zich inspireren door het gebouw van het museum en de hybride kunstwerken van Germaine Richier die momenteel tentoon worden gesteld.


Museum Beelden aan Zee
Museum Beelden aan Zee richt zich, als enige museum in Nederland, volledig op de moderne beeldhouwkunst. Sinds de sluiting van de musea in maart richt Beelden aan Zee zich op zogeheten ‘kruisbestuiving’ tussen verschillende kunstdisciplines. Zo was het museum eerder het podium voor een optreden van operazangeres Francis van Broekhuizen die de kunstwerken van Germaine Richier toezong. Een indrukwekkende uitvoering van Puccini's Vissi d'Arte die opende met de woorden 'Ik leefde voor de kunst'. (klik) Ook met Festival Classique werd samenwerking gezocht; het resultaat is de onlangs gelanceerde film waarin celliste Maya Fridman het stuk ‘Thin Air’ speelt van de componist des vaderlands Calliope Tsoupaki. Deze video is onderdeel van ‘Festivals for Compassion’ en werd opgenomen naast het indrukwekkende maskersculptuur van Igor Mitoraj bovenop het duin bij het museum.  

Korzo
Korzo begeeft zich graag op het snijvlak van dans en beweging, zoekt graag grenzen op en kijkt eroverheen. De organisatie – zowel podium in centrum Den Haag als makershuis - brengt publiek en makers samen in vernieuwende formats. Het kunstproject sluit naadloos aan bij deze ambities. De twee choreografen, Antonin Rioche en Rutkay Özpinar, behoren tot de kernmakers van Korzo’s makershuis en hebben beiden een unieke signatuur die verrast, schuurt en soms juist één wordt in combinatie met de architectuur en verstilling van de beelden in het museum. 

Studio Gerrit Schreurs
In het eigenzinnige camerawerk van Gerrit Schreurs komen de vervreemding van de combinatie van dansers, architectuur en beeldhouwkunst samen in een imposant en surrealistisch geheel. Zowel Korzo als museum Beelden aan Zee werken al jarenlang samen met cameraman Gerrit Schreurs.

De video is vanaf vandaag te bekijken via de verschillende online kanalen van Korzo,museum Beelden aan Zee en studio Gerrit Schreurs.
Foto's en film door Studio Gerrit Schreurs.