Brigitte Bloksma nieuwe directeur van museum Beelden aan Zee | Museum Beelden aan Zee | Beeldhouwkunst in Scheveningen

0

Brigitte Bloksma nieuwe directeur van museum Beelden aan Zee

Brigitte Bloksma nieuwe directeur van museum Beelden aan Zee

Wij zijn verheugd bekend te maken dat Brigitte Bloksma is benoemd tot algemeen directeur. Met ingang van 1 mei 2022 zal zij de huidige directeur Jan Teeuwisse opvolgen, die na 20 jaar verbonden te zijn geweest aan het museum met pensioen gaat. 

Anthony Ruys, voorzitter bestuur museum Beelden aan Zee: “Veel dank is verschuldigd aan Jan Teeuwisse, onder wiens leiding het museum in de laatste 20 jaar is uitgebouwd van een relatief onbekende privécollectie tot een internationaal toonaangevend museum op het gebied van beeldhouwkunst, het enige in Nederland in zijn soort. Zijn kennis, enthousiasme en ervaring, ook als bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden, hebben een cruciale rol gespeeld in deze groei. Wij wensen Jan natuurlijk veel geluk in deze nieuwe fase van zijn leven, en we zijn blij dat hij als adviseur betrokken blijft bij museum Beelden aan Zee.” 

Brigitte Bloksma (1980) is sinds 2015 directeur-bestuurder van buitenplaats Kasteel Wijlre. Hier leidde zij de transitie van het privé-initiatief (grondleggers kunstverzamelaars echtpaar Eyck) naar een publiek museum, waaronder het initiatief tot en de realisatie van de eigendomsoverdracht van het landgoed naar het Elisabeth Strouven Fonds en structurele overheidssubsidie. Onder haar leiding werd de regionale en internationale zichtbaarheid van de instelling vergroot en diverse regionale, landelijke en internationale samenwerkingen met vele instellingen in binnen- en buitenland geïnitieerd. Zij cureerde solo- en groepstentoonstellingen met werk van onder meer Peter Struycken, Guido Geelen en Giuseppe Penone.  Brigitte Bloksma is tevens vicevoorzitter van de Commissie Collectie Nederland en Kroonlid van de Raad voor Cultuur. Zij studeerde Kunstbeleid- en Management aan de Universiteit Utrecht.

Brigitte Bloksma: “Na bijna zeven fantastische jaren bij Buitenplaats Kasteel Wijlre is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik heb enorm veel zin om aan de slag te gaan bij museum Beelden aan Zee. Het is een eer om leiding te mogen geven aan zo’n bijzonder museum en ik wil het bestuur bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen. Het zal niet makkelijk zijn om in de voetsporen te treden van Jan Teeuwisse, die op een zeer indrukwekkende manier dit mooie museum heeft geleid.”

Anthony Ruys, voorzitter bestuur museum Beelden aan Zee, feliciteert Brigitte Bloksma met haar aanstelling tot directeur: “Het bestuur is bijzonder blij met de komst van Brigitte Bloksma als de nieuwe directeur van museum Beelden aan Zee. Brigitte is een bevlogen museumdirecteur en bestuurder met een interessant nationaal en internationaal netwerk, die zeer goed in staat is om leiding te geven aan ons museum en samen met het bestaande ervaren team een inspirerende langetermijnvisie voor het museum verder uit te bouwen.”

Brigitte Bloksma begint in een mooi jaar voor museum Beelden aan Zee, waarin weer boeiende tentoonstellingen op het programma staan, met onder andere de Tuin der Lusten van Elmar Trenkwalder in het najaar van 2022, en een overzichtstentoonstelling van Henry Moore in het voorjaar van 2023.

 

foto: Richard Stark