Arthur Spronk overleden

Arthur Spronken overleden

Arthur Spronken overleden

Beeldhouwer Arthur Spronken overleed afgelopen donderdag op 87-jarige leeftijd.

De Limburgse Spronken staat wereldwijd bekend om zijn robuuste, doch sierlijke beelden van paarden en mensen. In zijn jeugd werd Spronken zowel beïnvloed door de paardenliefhebberij van zijn vader en grootvader, als door de beeldhouwer Paul Schmalbach. Van 1948 tot 1952 studeerde Arthur Spronken aan de Kunstnijverheidsschool te Maastricht. Na zijn studie vertrok hij naar Milaan om daar een jaar stage te lopen aan de Accademia di belle Arti di Brera. Hij kreeg les van Mario Marini, een specialist op het gebied van paarden in de beeldhouwkunst. Bij terugkeer in Nederland maakte Spronken voornamelijk religieuze figuren uit hout, daarna ging hij rond 1961 over op brons. Zijn figuratieve beelden concentreren zich rond de dynamiek van lichamen, danseressen en later paardentorso’s.

Arthur Spronken was goed bevriend met H.K.H. Prinses Beatrix. Zij is groot bewonderaar van zijn werk en vroeg hem regelmatig om adviezen voor haar eigen kunstwerken. In 1996 vond in museum Beelden aan Zee een grote overzichtstentoonstelling van arthur Spronken plaats. Gelijktijdig werd het blijvende monument van het Koninklijke gezin geplaatst op de Zuidpatio van het museum.

In 2015 toonde museum Beelden aan Zee opnieuw zijn werk in de tentoonstelling Disegni. In deze tentoonstelling waren niet alleen beelden van Spronken tentoongesteld, maar ook recente tekeningen vervaardigd door de kunstenaar. De laatste jaren was hij fysiek niet meer in staat om grote bronzen beelden te maken. Hij bleef echter actief bezig als kunstenaar door tekeningen te maken.

Het overlijden van Spronken is een groot verlies voor het museum. De kunstenaar was goed bevriend met de stichters van museum Beelden aan Zee, Theo en Lida Scholten. Hij heeft meer dan 25 jaar geleden de plek van het museum te Scheveningen aangewezen.