Gipsotheek aan Zee

Gipsotheek aan Zee

Iedereen kent wel een standbeeld in Nederland. In de vele monumenten die Nederland rijk is, zien we vaak iets terug van onze vaderlandse geschiedenis. In de Gipsotheek, die sinds 14 november 2014 voor het publiek geopend is, wordt het artistieke proces voorafgaand aan deze standbeelden ontrafeld.

De Gipsotheek aan Zee is een uniek concept in Nederland met een groot maatschappelijk draagvlak; verschillende scholen, academies en universiteiten zijn bij het project betrokken. De Gipsotheek is voor alle leeftijden toegankelijk, onderhoudend, leerzaam en leuk! Beelden aan Zee nodigt iedereen uit om in de Gipsotheek een workshop te komen volgen, individueel of in groepsverband, en de opstelling met meer dan duizend unieke gipsmodellen te komen bekijken.

Twee kerncollecties

De beelden en studies in gips bieden op bijzondere wijze inzicht in het proces van de totstandkoming van moderne beeldhouwkunst in Nederland en documenteren deze ontwikkeling tot in detail.

De collectie van de Gipsotheek aan Zee is rond twee kerncollecties opgebouwd; de collecties uit de ateliers van beeldhouwers Mari Andriessen en Cor Hund. Naast honderden schetsen en modellen van deze twee beeldhouwers nemen ook Jan Bronner, Federico Carasso, Jaap Kaas en John Rädecker een belangrijke plaats in.

De stepping stones 

De Gipsotheek geeft inzicht in de ontwikkeling van enkele van de bekendste standbeelden in Nederland waaronder de Amsterdamse ‘Dokwerker’ waar tientallen studies aan voorafgingen die hier straks te zien zijn. Met dit ruime, en nog groeiende aanbod van unieke gipsmodellen biedt Gipsotheek aan Zee een blijvend overzicht van de stepping stones van de moderne beeldhouwkunst in Nederland.

Vanaf nu is het ook mogelijk om een workshop te volgen in de Gipsotheek!

Voor meer informatie: Workshop Gipsotheek aan Zee

U bent hier