Booklaunch

Booklaunch Tirzo Martha

Booklaunch Tirzo Martha

Op 10 November 2017 om 17:30 zal de eerste monografie over beeldend kunstenaar Tirzo Martha (Willemstad, Curacao 1965) worden gepresenteerd in musem Beelden aan Zee in aanwezigheid van de auteurs (Kitty Zeijlmans, Alex van Stipriaan, Jennifer Smit, Rob Perrée) van het boek en de kunstenaar zelf. 

Zeijlmans, K., Stipriaan, A. van, Smit, J. & Perrée, R. (2017). Tirzo Martha.I wonder if they'll laugh when I'm dead​. Heijningen, Nederland: Jap Sam Books.

Deze omvangrijke publicatie omvat een intrigerende compilatie van zijn kunstwerken, performances en installaties. Martha wordt gedreven door een diep engagement met de wereld om hem heen, in het bijzonder met Curaçao en het Caribische Gebied. Zijn werk is veelzijdig, kritisch, politiek en maatschappelijk geladen. Het oeuvre van Martha omvat beelden, installaties, assemblages, video's en performances en is samengebracht in deze monografie. Mede mogelijk gemaakt door een genereuze bijdrage van Fonds Ars Antilliani beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Mondriaan Fonds en het Hartenfonds.

Programma:
17.30 uur            Openingswoord door Alessandra Laitempergher, curator van de tentoonstelling
17.45 uur            Het oeuvre van Tirzo Martha door Prof. dr. Kitty Zijlmans
18.00 uur            Het designing process door ontwerper Edwin van Gelder, geïntroduceerd door uitgever Eleonoor Jap Sam
18.15 uur            Interview met Tirzo Martha door Rob Perrée
18.35 uur            Borrel

Wilt u hier bij aanwezig zijn? 

Meld u voor 8 november aan via brinkerink@sculptuurinstituut.nl

Entree = gratis

Kitty Zijlmans is sinds 2000 professor in de hedendaagse kunstgeschiedenis en theorie/world art studies aan Leiden University. Van januari 2011 tot september 2014 was zij academisch directeur van LUCAS, het Leiden University Centre for the Arts in Society. Haar specialisaties zijn hedendaagse kunst, kunsttheorie en methodologie, waarbij ze vooral geïnteresseerd is in de lopende interculturele processen en de globalisering van de (kunst) wereld. Ze werkt steeds vaker samen met kunstenaars in het kader van het artistieke onderzoeksgebied. In 2010 werd zij aanvaard als lid van de KNAW, de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. Zij is lid van de Raad van Commissarissen van BAK (Basis voor Actuele Kunsten) in Utrecht en het Bonnefanten Museum in Maastricht. Ze werkt en woont in Leiden.
 
Rob Perrée studeerde af in de Nederlandse taal- en letterkunde en in de kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is een onafhankelijke internationale schrijver en curator met een focus op mediakunst en hedendaagse Afro-Amerikaanse, Afrikaanse en Caribische kunst. Hij was redactielid van Kunstbeeld Magazine, Pf photo magazine en Tubelight. Zijn vele artikelen verschenen in boeken, catalogi, tijdschriften en kranten en hij publiceerde boeken over videokunst, Afro-Amerikaanse kunst- en kunstenaars. Hij is de oprichter en hoofdredacteur van het online magazine www.africanah.org, een platform voor hedendaagse Afrikaanse, Afro-Amerikaanse en Caribische kunst. Hij woont en werkt in Amsterdam en Brooklyn.
 
Edwin van Gelder is een Nederlandse grafisch ontwerper en kunstdirecteur gevestigd in Amsterdam. Hij studeerde in 2004 af als grafisch ontwerper aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten en stichtte in 2005 de grafische designstudio Mainstudio. Bekend om zijn typografisch aangedreven, duidelijke conceptuele ontwerpen voor klanten binnen de architectuur en hedendaagse kunst, creëert hij projecten op het kruispunt van kunst en architectuur, met inbegrip van publicaties, digitale media en visual identities. Van Gelder ontving talrijke internationale prijzen, waaronder het 'Best Book Design van de hele wereld' (2013), 'Best Dutch Book Design' (2011 en 2012, 2015, 2016) en de 'Art Directors Club New York' (2009).